Wilt u doneren voor Stichting "Cuba Adelante", stort dan een bedrag op rekening NL58 TRIO 0320338681

In 2019 zijn we voor 3 weken naar Cuba geweestHulp aan behoeftige families families 2019In Santiago de Cuba hebben we in een speciale winkel de diepvries gekocht. Deze komt bij Carlos te staan en is met name bedoeld om het vlees en vis van de arme families in te bewaren. Carlos is al maanden aan het kijken in Holguin om een diepvries te kopen maar er zijn er geen te koop. In deze speciale winkel kan je er een stuk goedkoper spullen kopen, waaronder de diepvriezer, met een creditkaart waarop alleen euro’s en dollars gestort kunnen worden. De geld van de vriezer is geschonken door een Venlo's bedrijf.


Bij de familie van Elsa konden we dit jaar met eigen ogen de badkamer bewonderen die gebouwd is onder leiding van Carlos. Ze waren er erg blij mee.


Omdat Elsa gehandicapt is, hebben we een douchestoeltje meegebracht, geschonken door Toon en Nellie Maas. Carlos en Gerard gingen het douchestoeltje bevestigen bij Elsa, nu kan zij maar ook haar broer en zus een stuk gemakkelijker douchen.


Ook kregen ze nog wat meegebrachte kleren, paracetamol en we kopen daar ook wat shampoo, zeep en wasmiddel voor hen. In het huisje is het gauw heel warm, we merkten dat ze geen ventilator hadden. We hebben een wandventilator door Carlos laten ophangen, zodanig dat beide zussen er in beide slaap/woonkamertjes profijt van hebben.


Bij de familie van Tata worden we altijd heel hartelijk ontvangen, met een uitgebreide knuffel. Daar hebben we ook wat kleren, paracetamol en persoonlijke verzorging achtergelaten. De gegeven bedden, radio en ventilator van vorig jaar worden goed gebruikt.


De familie van Jero had ook nog geen ventilator, dus ook die voorzien we van een staande ventilator. Jero kon goed schoenen gebruiken en gelukkig hadden we zijn maat ook bij. Deze sportschoenen, gegeven door Gerard Berkvens die deze schoenen verzamelt bij de hardlopers van Jasper Sport in Someren, vinden gretig aftrek in Cuba. We proberen ze zo goed mogelijk te verdelen.We zien dat de omstandigheden van de “badkamer” van Jero/Tata in slechte staat zijn en we willen graag voor hun een eenvoudige badkamer laten bouwen. Dit is de "badkamer" van de familie van Jero. De beide families kunnen zelf ook meehelpen met afbreken en opbouwen van de badkamer wat weer kosten voorde stichting bespaart.De kosten zullen ongeveer komen op €700,00 per badkamer


Ziekenhuis Lucia Inigues Landin in Holguin, afdeling oogheelkunde (Oftalmológico)We werden ontvangen door de onderdirecteur, enkele doktoren van de afdeling oogheelkunde en een dokter van de oorheelkunde.


Er werd uitgebreid en duidelijke uitleg gegeven over hoe ze daar werkten. Ze gaven aan dat ze te weinig aan materialen hebben en daardoor ook minder operaties uitgevoerd konden worden.


We hadden 100 speciale oogmesjes gekregen van Jo Koster, die ze daar goed konden gebruiken. Sterker nog, de oogoperaties lagen op het moment van onze komst stil omdat er geen geschikte oogmesjes waren. Ook andere spullen voor het ziekenhuis zoals verbandmateriaal, geschonken door Dhr. Naus van apotheek Nederweert en andere medische spullen konden ze goed gebruiken.


Ook de 3 gehoorapparaten, geschonken door Thieu Loijen en Toon en Nellie Maas, werden door een dokter van die afdeling in ontvangst genomen. Ze was heel blij met deze gehoorapparaten en bijbehorende accessoires.


Daarna konden we de afdelingen bezoeken, vragen stellen, foto’s maken en filmen. Ze hebben twee laserapparaten waarvan er één stuk was en niet meer gerepareerd kon worden. De vraag aan ons was dan ook: kunnen jullie hieraan komen??? We hebben ook een lijst gekregen met artikelen/onderdelen die ze goed kunnen gebruiken. We zouden graag in contact komen met mensen die ons hiermee verder willen helpen.


Deze spullen kunnen we met de container laten verschepen.Laboratorio Orthepedia technica, Laboratorium Protheses


We kregen een uitgebreid programma aangeboden door ICAP Holguin, niet alleen een bezoek aan de weeshuizen maar ook bezoek aan andere overheidsinstellingen. Cultuur werd ook niet vergeten, er was op dat moment de aanvang van de week het festival Ibero-American en we brachten een bezoek aan het papiermuseum in Holguin. Daarnaast hebben we bij bezichtigen van andere steden/dorpen in Cuba de bus van ICAP met chauffeur mogen lenen . We vinden het fantastisch wat we allemaal hebben mogen zien, we hopen ook dat we in Nederland veel van de door hen gevraagde spullen mee kunnen nemen volgend jaar.Als u ons gehele reisverslag wilt lezen, klik het pdf bestand aan

ICAP HolguinWeeshuizenEr is sinds dit jaar een nieuw weeshuis bijgekomen, dat was nodig omdat het andere weeshuis te klein werd. De kinderen in dit nieuwe weeshuis konden maar moeilijk slapen omdat ze geen ventilatoren hadden op de slaapkamers. Daarom hebben wij er direct 4 ventilatoren voor hen gekocht en nog een ventilator voor een ander weeshuis.


Het keukenpersoneel in het nieuwe weeshuis had gebrek aan keukengerei, het budget van de overheid was op dit jaar dus zijn we ook daarvoor maar op pad gegaan om het één en ander te kopen.


Dit jaar konden we ook paracetamol uitdelen bij de weeshuizen, geschonken door Dhr. Naus van Apotheek Nederweert.


In een weeshuis zijn ook een aantal studerende meisjes. We konden dit jaar 3 laptops geven, geschonken door Peter en Catja Beijerinck, Arno Coppen en Arjan en Jennifer van der Poel. Ook kregen de meisjes een smartphone, geschonken door Toon en Nellie Maas, Peter en Marlene Maas en een bedrijf. We hebben voor de meisjes een simcard gekocht. Wat waren zij blij.


Ook blij zijn zij met de spullen die wij vanuit Nederland meebrengen zoals ook de kleren. Wat leuk om te zien dat de kinderen direct de kleren aan hadden toen wij terug kwamen met taart, pizza en drinken om bij ieder weeshuis het weer gezellig te maken.


Bij weeshuis geestelijk gehandicapten waren Yamilca en Mundo jarig, dat werd een dubbel feestje.


We zagen de ruimte, die bijgebouwd is bij het weeshuis met geestelijk gehandicapte kinderen begin van het jaar, met eigen ogen. De ruimte is bedoeld voor educatie van de kinderen met de computer. Dit is mogelijk gemaakt door de Goede Doelen Winkel uit Nederweert. Ook was er tussen de gebouwtjes de zandpaden verhard en bankjes geplaatst door de overheid. Het zag er netjes uit.


De “nieuwe keuken” gemaakt voor weeshuis van oudere kinderen zag er nog prachtig uit. De kokkin vertelde dat het nu zo fijn werken is.


In 2018 hadden we twee beenprotheses meegenomen. Ze hadden de protheses aangepast in hun laboratorium voor een man. Hiervan was ook een foto gemaakt, zoals we gevraagd hadden.


Ze maken daar op doktersrecept of nabestelling allerhande protheses.er.


We kregen uitgebreide uitleg over hoe zij daar werken. Ze krijgen de materialen aangeleverd vanuit Havana. De patiënt komt naar het laboratorium zodat zij de juiste maten kunnen opnemen. De eigen bijdrage voor de patiënt is bijvoorbeeld voor een beenprotheses 5 cuc ofwel 5 dollar.


Na afloop mochten we ook een kijkje in hun laboratorium nemen om te zien hoe de protheses gemaakt worden.


Er zijn 27 afdelingen in Cuba, in de provincie Holguin zit deze afdeling in de stad. Materialen voor protheses die zij maken voor de patiënten, krijgen ze genoeg aangeleverd vanuit Havana. Ze vroegen wel naar kantoorartikelen, een printer en eventueel een computer.ACLIFIM wil zeggen dat het Cubaanse vereniging is van mensen met een motorische beperking. De meeste mensen zijn door een ongeluk een arm, been of benen verloren. Het hoofdkantoor van Holguin bevindt zich in de stad Holguin, andere steden hebben afdelingen waar mensen terecht kunnen. De directrice, Martica Santiesteban, had een aantal mensen voor ons uitgenodigd om mee te kunnen praten.


Ze kunnen hier ook van alles gebruiken met name rolstoelen, rollators en krukken. Heeft u thuis spullen staan die u niet meer gebruikt en nog goed zijn, ze kunnen ze daar goed gebruiken!


In de scootmobiel zit Cubaans landskampioene tafeltennister Yanelis Silva Zamora. Ook heeft zij op Parapan Amerikaanse spelen en Paralympische spelen verschillende medailles gewonnen. Zij is vice-president van ACLIFIM . Wij zijn volgend jaar uitgenodigd om een training van haar bij te wonen.Als afsluiter werd er gezongen door Manuel Helguera, beter bekend als Manolito. Hij speelt ook gitaar.Meeting over blokkade en effect hiervan.


Op zaterdagmorgen 26 oktober om 10.00 uur stond een meeting gepland met studenten. Een aantal sprekers gingen de blokkade, opgelegd door Amerika, bespreken en de impact hiervan. Directrice Lupe van ICAP Holguin opende de meeting, stelde de sprekers voor en ook wij werden voorgesteld tezamen met nog andere stichting uit Spanje. Alle sprekers spraken vol emotie over dit onderwerp. De studenten mochten vragen stellen of zelf vertellen.


Op het einde werd er gevraagd om ons voor te stellen en wat wij met onze stichting zoal deden. We kregen een boek met gedichten overhandigd van Jose Marti. Aansluitend gingen we met een aantal studenten en sprekers op de foto.


Na afloop van de meeting werden we gevraagd om een interview te geven aan verslaggever Arnaldo Vargas Castro, die werkt bij radio Angulo in Cuba, over het ontstaan van onze stichting en het doel ervan. Hij is met ons verschillende dagen meegegaan en artikelen geschreven over onze bezoeken aan de meeting, het ziekenhuis en de school.


Kijk/Klik ook op 2019 IN CUBA 2


Bezoek aan Hoofdkantoor ACLIFIM in Holguin.


Mieke en Gerard Rutjens

Sint Gerardusstraat 30a 6034 SK Nederweert-Eind

KvK: 60683546

NL58 TRIO 0320338681